• 023 / 3821-651
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

МИСИЈА

Установа која свој рад заснива на принципима инклузивног васпитања и кроз интеракцију гради сараднички однос са породицом и локалном заједницом. Дете се посматра холистички, као јединствено и целовито биће које учи свим чулима и целим телом. Установа тежи преиспитивању сопствене праксе кроз контиуирано усавршавање.

ВИЗИЈА

Безбедна, отворена, инклузивна Установа која се заснива на принципима међусобног уважавања и подстицања развоја аутентичне личности детета. Установа која је изградила партнерске односе са породицом и свим актерима локалне заједнице. Установа у којој колектив поседује висок ниво професионалних компетенција.

О НАМА

ИСТОРИЈАТ

Предшколско васпитање и образовање деце у општини Житиште реализовано је од 1974. до 1994. Године при основним школама у саставу Школског центра „Братство“ Житиште.
Одлуком Скупштине општине Житиште број: 06-5/94-01 од 28.02.1994. године, основана је Установа за културу и друштвену бригу о деци „Десанка Максимовић“ Житиште која је дана 15.04.1995. године регистрована код Привредног суда у Зрењанину.
Дана 12.07.1995. године, Скупштина општине Житиште је донела Одлуку о брисању Установе за културу и друштвену бригу о деци „ДесанкаМаксимовић“ услед поделе на: Културно просветну заједницу Житиште, библиотеку „Бранко Радичевић“ Житиште и Предшкослку установу „ДесанкаМаксимовић“ Житиште.
Предшколска установа „Десанка Максимовић“ Житиште је дана 02.08.1995. године регистрована код Привредног суда у Зрењанину.
Установа је књижена као носилац права коришћења на објекте у Житишту и Торку.
Од оснивања Предшколске установе „Десанка Максимовић“ Житиште до данас рад се обавља на српском, мађарском и румунском језику.


УСТАНОВА ДАНАС
 
Предшколска установа „Десанка Максимовић“ организује рад са децом предшколског узраста на територији целе општине Житише. Предшколско васпитање и образовање реализовано је до 2002. године у 12 места Општине Житиште, а од 2002. Године реализује се у 11 места, јер је вртић у Банатском Вишњићеву затворен услед недостатка деце.
До 2015. Године се васпитно-образовни рад у Установи реализовао са децом узраста од 3 до 6 година, а од 2015. Године отворена је група јасленог узраста у вртићу у Житшту. Септембра 2022. Године због повећаног броја деце пријављених за упис, отворена је још једна група јасленог узраста у вртићу у Житишту.
Објекат у Житишту ради у режиму целодневног боравка, док су остали вртићи по насељеним местима раде у полудневномборавку. На нивоу Установе деца су распоређена у 21 васпитну групу.
Дан установе обележава се 16.маја, на дан рођења велике песникиње чије име носи наша Установа.

ГДЕ СЕ НАЛАЗИМО

КОНТАКТ ИНФОРМАЦИЈЕ

АДРЕСА

ИВЕ ЛОЛЕ РИБАРА 4
23210 ЖИТИШТЕ

ТЕЛЕФОН

023 / 3821-651