Vruća stolica

vruca-stolica

Poštovani roditelјi, draga deco…

Dospeli smo u situaciju koja nikome baš ne prija i koju nikakao ne bismo izabrali kao nešto što nam se dopada. Ali, moramo da budemo svesni da se stvari u životu ne odvijaju uvek onako kako bismo želeli, niti je svet uvek obojen ružičastom bojom. Zato smo srećni što smo zajedničkim trudom u vrtiću uspeli da uspostavimo važna pravila ponašanja, koja će nam sada svima biti od koristi. To se pre svega odnosi na održavanje lične higijene i upražnjavanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti koje nam služe da bismo održali zdravo telo, ali i zdrav duh – koji je u ovakvim situacijama jako važan. Ono u čemu ste vi najbolјi, a to je širenje sreće i osmeha,a to sada predstavlјa pravo bogatsvo i blagodet koja leči svaku tugu izazvanu ovom, ne baš lepom situacijom. Zato se smejte svakoga dana i ponašajte se kao da je smeh lek koji je prepisao porodični lekar.

Kako bismo ove dane učinili zanimlјivijim, podsetićemo vas na neke aktivnosti koje smo realizovali u vrtiću, ali koje bi u porodičnom okruženju mogle biti još sadržajnije i originalnije.

Ono u šta smo sigurni i sa čim nema greške, jeste dečja lјubav prema pričama. Pričajte priče, glumeći, improvizujući i dajući deci priliku da menjaju tok radnje, junake ili kraj same priče. Bilo bi poželјno da počenete sa nekom poznatom pričom, kao što je na primer bajka Crvenkapa. Kada ispričate priču (izbegavajte da čitate, samo pripovedajte), predložite detetu/deci igru Vruća stolica. Ova tehnika pomaže deci u predškolskom uzrastu da stvari posmatraju sa određene distance i na potpuno drugačiji način. Suština tehnike ogleda se u prisvajanju karaktera jednog lika iz priče. Na primer, detetu ponudite da izabere koji će lik iz priče biti. Predpostavimo da je dete izabralo lik Crvenkape. Ona seda u posebnu-vruću stolicu, a ostali učesnici igre joj postavlјaju različita pitanja o njenom karakteru,mestu na kome živi, porodici, običajima, kako se zabavlјa u slobodno vreme, da li se uplašila vuka, šta je na njemu bilo najstrašnije…Sve vreme dete odgovora iz lika koji je izabralo.

Ovom igrom podstičemo proširivanje dečjih znanja i utiremo put socijalnom razvoju dece. Takođe, deca razmišlјaju, upotreblјavaju smislene govorne sekvence i razvijaju logičan sled događaja tokom opisivanja radnji. Ova tehnika je pogodna za podržavanje pažlјivog slušanja, pamćenja i reprodukovanja sadržaja. Deca su tokom ove igre ohrabrena da govore pred drugima, čime stiču samopouzdanje iznoseći i braneći sopstvene stavove i ideje. Razvijaju pažnju i koncentarciju, ali i usvajuju određena pravila ponašanja  u odnosu sa ostalim učesnicima.

Ipak, ono što je najvažnije: odlično se zabavlјaju – probajte i vi, u društvu je lepše.

Literatura:

Bojović D. (2009.) Moć mašte,moć pokreta, Centar za primenjenu psihologiju, Beograd

 

Priredila

Tatjana Radaković, vaspitač,spec.

Podeli:

Autor: operater