Kako provoditi kvalitetno vreme sa decom kod kuće

kod-kuce

Dragi roditelji,

trenutno svi prolazimo kroz period koji nas je izmestio iz naše svakodnevnice i rutine na koju smo navikli. Ali, ne dozvolite da vas novonastale prilike uplaše ili unesu paniku u Vaše domove. Jer vi ste ti koji u Vašoj porodici možete osmisliti kako ćete provoditi vreme koje je pred nama. Bićemo slobodni da vam ponudimo nekoliko aktivnosti koje podstiču rast i razvoj koje možete organizovati kod kuće sa vašom decom.

Igrajte se sa vašom decom:

Vratite se na kratko u detinjstvo, uključite se u igru sa vašom decom, dozvolite da vas dete sprovede kroz čarobni svet njegove mašte. Jer igra je istinsko pravo deteta koje mu ne smemo oduzeti. Tako da, kada imate makar malo slobodnog vremena – igrajte se sa vašim detetom!

Uključite dete u svakodnevne aktivnosti:

Obzirom da mnogi roditelji imaju radnu obavezu, i da vas pored posla čekaju i kućni poslovi, uključite vaše dete u iste. U skladu sa uzrastom deteta možete mu predložiti da vam pomogne oko sitnih poslova. Mlađa deca mogu da raspreme svoje igračke, slože knjige na policu, ubace svoj veš u korpu za veš, takođe mogu da uvežbavaju samostalno odevanje i obuvanje, kao i samostalno hranjenje. Predškolci pored svega toga mogu da pomognu u postavljaju stola, savijanju čistog veša, hranjenju kućnog ljubimca i sl. Koristite sve prilike za učenje i razvoj vašeg deteta.Ovo je odlična prilika da se dete osamostali, i jača svoje kapacitete. Verujte dete će se osećati mnogo bolje ukoliko oseti da pomaže i doprinosi porodičnoj zajednici.

Pričajte i čitajte vašoj deci:

Čitanje je veoma važno za svu decu, a posebno za decu predškolskog uzrasta. Svakodnevno mu čitajte priče, bajke, pesme. Zajedno ih analizirajte, tražite pouke, pokrenite dete da razmišlja o određenoj temi, postavljate mu pitanja, proširujte njegova interesovanja. Podstičite decu da ilustruju ono što ste zajedno pročitali, neka vam prenesu njihova osećanja i doživljaje.

Gledanje televizije:

Gledanje televizije je dozvoljeno, ali u umerenim količinama. Od 30 min do 1 sata dnevno. Ispratitite koje programe vaše dete gleda na televiziji, neka to budu edukativni sadržaji prikladni njegovom uzrastu.

Razgovor sa decom:

Kroz sve navedene aktivnosti razgovarajte sa vašom decom! Budite TU! Odgovorite na dečija pitanja u skladu sa njegovim mogućnostima razumevanja. Deci su uglavnom potrebni odgovori koji će zadovoljiti njegovu trenutnu radoznalost. Neka vaši razgovori budu obojeni humorom i šalom, prijaće svima!

IMATE PRILIKU DA PROVODITE KVALITETNO VREME SA VAŠIM DETETOM – ISKORISTITE JE!

Tanja Gaković – pedagog

Podeli:

Autor: operater