Ideje koje će vam pomoći da detetu obezbedite zabavan kutak u vašem dvorištu

Happy mother with her children gardening. 

[url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786778][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/family.jpg[/img][/url]

[url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/9786750][img]http://dl.dropbox.com/u/40117171/summer.jpg[/img][/url]

Poštovani roditelјi, ukoliko imate dvorište iskoristite ga na pravi način, tako što ćete napraviti deci kutak koji će ih zabaviti i učiniti dane provedene napolјu zanimlјivijim. Iskoristite prostor na otvorenom da zasadite neku bilјku, vežbate ravnotežu, za crtanje, kao vozić u cveću ili za neke od drugih ideja koje sam ovde izdvojila.

Mnoge stvari oko vas mogu da posluže za dodatnu aktivaciju dece i igru. Iskoristite ove predloge za inspiraciju i kao ideju a uz dodataka vaše mašte i mašte vaše dece učinite ih još posebnijim.

Bašta za dete

Odvojite kutak vašeg dvorišta za mini baštu koja će biti samo za dete, zahvalјujući gajenju bilјaka dete će naučiti šta je odgovornost i steći potrebnu zrelost, pošto će samo sejati, saditi, zalivati i voditi svu ostalu potrebnu brigu o bilјkama (cveće, povrće, začinsko bilјe). Uz vašu pomoć možete oplemeniti taj prostor jednom lepom veselom ogradicom.

Igra u zemlјi

Iskoristite kadicu, bazenčić ili nešto slično za igru sa zemlјom, ponudite deci plastične lopatice, grabulјice, kantice i sve one predmete koji inače služe za igru u pesku, sigurno će im biti zanimlјivo da se tu pronađe i po koja drvena oblica, kamenčići, školјke i drugi prirodni materijali koji mogu poslužiti za igru. Na ovaj način ćete lakše kontrolisati igru ako je manje dete u pitanju, a detetu će biti zabavno, biće u dodiru sa prirodom, razvijaće krupnu i finu motoriku, biće u pokretu, boraviće na svežem vazduhu, istraživaće i oprobavaće svoje mogućnosti.

Tabla za dvorište

Spojite lepo i korisno tako što ćete napraviti veliku tablu za crtanje u dvorištu. Ovakvu tablu lako možete montirati i na ograduali i na zid. Takođe možete i ofarbati crnom ili zelenom bojom za table neku ravnu površinu koja vam se čini najzgodnijom za ovakvu upotrebu. Krede u boji, sunđer, kantica sa vodom i dete će biti presrećno jer može da crta i ne brine da li će nešto uflekati.

Grede za održavanje ravnoteže

Samo sa jednom običnom gredom možete obezbediti deci odličnu zabavu ali kvalitetno vežbanje. Ova igra će poslužiti za vežbanje održavanja ravnoteže, pravilno držanje tela. Visinu grede možete da korigujete uz pomoć nosača u zavisnosti od uzrasta deteta. Ako je dete malo i ne toliko vešto bolјe je da greda bude na tlu.

Vozić u cveću

Prenesite igračke iz kuće na otvoreno i upotrebite ih na kreativan način. Jedan takav primer je sa drvenom prugom i vozićem, postavite prugu da prolazi pored cveća, bilo da je ono u saksiji ili ne. Biće to najlepša vozna trasa u istoriji železnice a dete će naučiti da brine o okolini, razvijaće se ekološka svest a pritom će uživati i lepo se osećati.

To su samo neke od ideja koje možete realizovati, kvalitetno provoditi vreme sa svojom decom, igrati se, a pritom ćete se i vi relaksirati i lepše i kvalitetnije će proći vreme a deca će biti srećna jer ste im partneri u igri.

Dijana Popov, vaspitač

Podeli:

Autor: operater