Húsvéti játékötletek ovisoknak

uskrs151

A tavaszi témakörök közül a húsvét is sok lehetőséget rejt az okosodásra, ügyesedésre és az örömteli közös együttlétre. Ez utóbbi ugyanolyan fontos, mint a különböző képességterületek megfelelő fejlődése, hiszen a kis tudás-magocskák csak szeretetteli, biztató, támogató környezetben fognak megerősödni és tudássá érni. Egy ilyen környezetben bátran lehet kísérletezni, szabad sokszor hibázni, hiszen ez nélkülözhetetlen a fejlődéshez és a legjobb, hogy mindenből lehet egy újabb játék, hiszen ez az a tevékenység, ami a kisgyermekek számára a legoptimálisabb ebben az életkorban.

 

Itt a húsvét!

Húsvét van…de mi is az a húsvét?

Attól függően, hogy a ti családotokban a keresztény hagyományok mennyire kerülnek előtérbe, megismertethetitek a gyerekekkel  az ünnep vallással összefüggő tartalmát is,  vagy egyszerűen mondhatjátok azt, hogy a húsvét a tavasz ünnepe.

 

Ötletek beszélgetéshez

  • Vegyétek számba, hogy mi minden változott az elmúlt hetekben a természetben! Most már valóban tavasz van, ezt a növények, állatok és az időjárás is jelzi.
  • Mire emlékeztek az elmúlt húsvéti ünnepekből? Elevenítsétek fel a közös élményeket, nézzetek régi fényképeket a családi összejövetelekről!
  • Mi a szokás a ti családotokban húsvétkor? Készítetek fészket a nyuszinak? Díszítetek tojásfát? Játszotok tojáskereső játékot? Meséljétek el, hogy a ti gyerekkorotokban hogyan zajlott mindez!
  • Beszélgessetek arról is, mi az, amit szerettek ebben az ünnepben és mi az, ami kevésbé tetszik!
  • Találjátok ki, hogy idén milyen legyen nálatok a húsvét! Keressetek együtt süti-, kalács-, étel- recepteket és beszéljétek meg, hogy miben segíthetnek majd a gyerekek! Válogassatok ki pár egyszerű dekorációs ötletet is, amit a gyerekekkel együtt el tudtok készíteni!
  • Számoljátok meg egy naptár segítségével, mennyit kell még aludni húsvétig!

Tojásfestés

Ha ovisokkal szeretnétek tojást festeni, érdemes nagyon egyszerű ötleteket választani. Az ő kis kezük még alkalmatlan arra, hogy külöböző apró mintákat rajzoljanak a gömbölyded tojás felületére, viszont elvarázsolva nézik, amikor a tojás pirosra, sárgára, zöldre színeződik. Persze ehhez is idő kell, ezért jó, ha valamivel sikerül lefoglalni őket várakozás közben. Ragasztgathatnak például matricákat a tojásokra.

1

Ha nem baj, hogy nagy lesz a maszatolás (az a jó, ha nem baj  ), akkor engedjétek, hogy próbálkozzanak az ecsettel való festegetéssel is. Ebben az esetben célszerűbb pálcán lévő hungarocell tojást használni, amit nem kell fogni festés közben.

2

Az alábbi, borotvahabos ötletet is teljesen ovisokra szabott tojáfestési módszer. A lapos edénybe fújt borotvahabra külöböző színű ételfestékeket kell csepegtetni, majd összekeverni. Ebbe kell hengergetni a tojásokat, majd félretenni. Miután megszáradt, nagyon szép színátmenetes lesz.

3

Nagyon jó ötlet ez a cseppentős módszert is, mert sokféle színt kipróbálhattok és a csepegtetés amúgy is egy jó ujj-ügyesítő kis gyakorlat. Vízfestéket is használhatunk erre a célra.

4

A krepp-papírt már használtuk festésre, de nem csak a papírlapot, hanem a tojásokat is jól befogja. Vágjatok belőle kisebb-nagyobb darabkákat, majd simítsátok a vízzel bespriccelt tojás felületére. Száradás után csak le kell szedegetni a papírdarabkákat.

5

Tojásforma díszítés

Nos, erre a húsvéti foglalatosságra rengeteg variáció létezik attól függően, milyen alapanyagok állnak a rendelkezésre. Talán a legegyszerűbbek: festék, zsírkréta, maradék színes papír, olló, ragasztó, filctoll mindenhol akad, és ezek nagyszerűen megfelelnek az alkotáshoz.

Igazán gyönyörűek ezek a színes, tortapapírral díszített tojások. . A tortapapírt filctollal kiszínezgetik a gyerekek (úgy, hogy maradjanak fehér részek is), majd vizes ecsettel átfestik, így elmosódnak, szétfolynak a színek. Száradás után csak ki kell vágni belőle a tojásformát és egy másik, színes tojásforma alapra ragasztani.

6

Ezt a pomponos módszert  a gyerekek biztosan élveznék.  Azért is érdemes csipesszel megfogni a kis vattalabdákat, mert így nem lesz (annyira) maszatos a gyerekek keze, másrészt kicsit pontosabban tudják így megcélozni a papírt, nem fognak maszatolva festegetni a kis vattapamacsokkal.

7

Ha a vágást-ragasztást szeretnétek gyakorolni a gyerekekkel, akkor kicsikkel is nyugodtan kipróbálhatjátok a mozaik díszítésű tojásokat.

8

3 éveseknek még egyszerűbb a papír tépés-gyűrés, de ezzel a technikával is nagyon szép, színes húsvéti tojásokat készíthettek.

9

Ha van otthon buborékos fóliátok valamilyen csomagolásból, most felhasználhatjátok húsvéti tojás díszítésre is. Ezt az ötletet szerintem kicsik-nagyok egyaránt élvezik.

10

5-6 évesek már bátran próbálkozhatnak a papírfűzéssel is, amihez szintén csak maradék színes papírcsíkokra van szükség. Nem is olyan bonyolult, de annál látványosabb az eredmény. .

11

Egyszerűbb rajzolgatós díszítési mód, ha kacskaringós vonalakat rajzoltok a tojásforma felületére, majd az így keletkezett részeket különböző színű vízfestékkel festitek be.

12

Podeli:

Autor: operater